Online vergaderen, put dit je uit?

Ik had zonet een ZOOM meeting. Totaal 5 personen. Nu hoorde ik laatst ook al iemand vragen. “Maakt het je niet moe?” Eerlijk? Soms wel.

Een goede voorbereiding is zeker noodzakelijk. Rustige plek, effen achtergrond en nee, niet in je huispak. Wees professioneel.
Je zou denken dat er geen verschil is tussen fysiek vergaderen of online. Je hoort elkaar en je ziet elkaar. Mooi toch!?

Maar wat echt ontbreekt is het oogcontact. Een één op één sessie is vaak nog wel goed te doen. Met een meeting vanaf 3 personen wordt het al lastig(er). Fysiek kijk je mensen in de ogen aan, nu gaat het via het scherm. Dat geeft een ander gevoel. Daarnaast heb je te maken met meerdere prikkels. Je observeert mensen helemaal, je kijkt naar hun achtergrond. Om te kijken wat er allemaal staat. En dan kijk je weer in de ogen. Dan is x aan het woord en dan weer y. Het scherm verspringt telkens, het verhaal is (soms) lastiger te volgen.

Daarom ook de tip! Hou een klad erbij. En probeer toch echt die focus te houden op de inhoud van het gesprek. Kijk desnoods niet naar de persoon op het scherm, maar naar een hoekje onderin je scherm. Dan hou je de focus dus op de inhoud.

Lees ook eens het artikel: https://www.adformatie.nl/digital-transformation-tech/waarom-online-vergaderen-video-je-zo-uitput

Conclusie
Ja, het kan je zeker uitputten. Bekijk het per situatie en probeer nieuwe dingen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.